Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19

Thread: Suddenly Mezzmo Server Is Running Something, Eating Up Computer's Resources?

  1. #1
    Join Date
    Jan 2021
    Posts
    4

    Default Suddenly Mezzmo Server Is Running Something, Eating Up Computer's Resources?

    I have been an authorized user of Mezzmo Pro for many years, and have been very satisfied with it's service.
    Over the past several weeks, I will hear my Windows 10 pc busily running something?? Each time I look in Task Manager, it is the Mezzmo process reporting VERY HIGH (in the RED) CPU usage!
    I enabled diagnostic logging yesterday. This morning, I heard it happening again. This time I stopped the process. The only sizeable file in the log is the 2021-08-15-20-57-20-MezzmoMediaService.txt, and it is already 261,660 KB. I don't know what to look for in the file.
    In my setup, I have all transcoding, as well as any internet downloading of anything turned OFF! I only stream my computers raw files, using tiles that are embedded in the video and audio files on my pc.

    I've been trying to attach only that one "2021-08-15-20-57-20-MezzmoMediaService.txt" file to this thread, however, I'm guessing that it must be larger than your server will allow. It never finishes, and when it appears to, nothing is in the upload box?? And, that is after only 12 hours of logging??? Additionally, I don't believe that I have actually streamed anything during those 12 hours, either? The server has simply been ON.

    2021-08-15-20-57-20-MezzmoMediaServiceTranscoder(last TWO mins only).txt

    Regards,
    Keith

  2. #2
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    2,528

    Default

    From the portion of the log it looks like the TV is browsing a playlist of over 6000 items and getting 30 items at a time so this could consume CPU resources as Mezzmo will try to respond as quickly as possible. You can add the log file to a zip which should reduce the size significantly. Please also check in the status pane of Mezzmo to see if there are any system tasks in progress.

    Mezzmo Android: Install it on your tablet, smartphone, Android TV or Amazon Fire to browse and stream files from your Mezzmo library to all your devices. Full details at http://www.conceiva.com/products/mez...mo_android.asp
    Mezzmo for Kodi Add-on: Install it into Kodi to stream files from your Mezzmo library directly in Kodi. Full details at http://www.mezzmo.com/wiki/doku.php?...odi_user_guide
    Mezzmo for Roku App: Install it onto your Roku to stream files from your Mezzmo library. Full details at http://www.mezzmo.com/wiki/doku.php?...oku_user_guide
    Wiki: User Guides & Reference Manual at http://www.mezzmo.com/wiki
    Facebook: http://www.facebook.com/Mezzmo.DLNA.Server
    Twitter: https://twitter.com/conceiva_mezzmo
    Web: http://www.mezzmo.com

  3. #3
    Join Date
    Jan 2021
    Posts
    4

    Default

    Thanks Peter,
    Yes, I do have a giant music collection that I stream to my surround system using the TV. The music alone active in my Mezzmo library is currently 486GB.

    The average overall size of the libraries hasn’t changed much though throughout the years. Different TV’s, Blu-ray players, etc., but always Mezzmo, since 2013. The current TV and Blu-ray player are about 5 years old.

    When I discovered that the CPU usage was Mezzmo, I did have time to open it. The status pane had the usual library update in process, but it quickly finished, leaving only “Information: Logging turned on” remaining. I stopped the media server, and began looking through settings. I’m guessing 20 seconds before the CPU returned to normal.

    Two hours ago, the Logs file had continued growing, and had reached 500MG in size, and I still hadn’t restarted the server. I decided to Clear the Plugin Cache, Clear the Log Files, and then started the server. Nothing abnormal happened, so I then watched a 1-hour long TV episode (streaming from the PC),

    It has been about 3-hours now since Clearing the Log Files, and they are now 50MG. Not as fast of growth as before, but still growing. Streaming the episode worked smoothly, and I have not noticed any CPU problems.

    I am hopeful that it won’t happen again (positive thoughts), but if it does, logging will be enabled, and I’ll promptly return to report it.

    If you think of anything else I should check, or would like me to do something particular when it happens again, please let me know.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2021
    Posts
    4

    Default

    Well Peter, all my wishful thinking didn’t help.
    When I went to bed on the 17th, I left the server ON, and put the computer into Sleep Mode.

    I was woken about 5am by the sound of the CPU running like crazy. I stopped the media server, and was attempting to copy the “Logs” folder. Unfortunately I was too groggy and subsequently erased it instead! At that point the CPU went back to normal. So unfortunately I didn’t get a Logs folder with only the CPU run? I realized that my wife was already awake, and had turned on the TV, so that is apparently what woke the PC.

    It happened again in the afternoon on the 17th. I caught it quickly this time.

    I checked Wi-Fi settings, and the adapter’s “Allow this device to wake up the computer” was indeed already un-checked. Under the adapter’s advanced options I decided to disable the 3 entries that start with “Wake on…”. Not sure what they do, but they said wake, so I disabled them. Then I restarted the PC (Restart does Start the Media Server).

    I put the PC back into Sleep Mode, and then later turned on the TV, to attempt to recreate the situation. It did NOT happen again???

    I considered uninstalling the last Windows Update. I think, however, if this was caused by the last Windows update that I would not be the only person posting here.

    Anyway, it is now noon on the 18th, and everything has been normal since the adapter change and Restart. The PC stayed in sleep mode all night. The Logs folder is large, but appears to be the same entries as before.

    I did notice that the “2021-08-17-22-43-10-Mezzmo.txt” file, which is now 510KB, show to be adding profiles for a LOT of TV’s and Blu-ray players. My 3 are indeed on the list, but there are MANY more it is setting up that I have never owned. I would rather not post that file here publically, as it has some personal info.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2021
    Posts
    4

    Default

    Oh, well. It happened again... I sent a zip copy of the "Logs" folder to you at support@conceiva.com

  6. #6
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    2,528

    Default

    The logs show the TV is browsing the entire library folder by folder so this is causing a lot of work for the server. If you have the app on the TV set to sort the contents of the server this may cause it to try and load all the content first and then sort it so you can try turning off sorting if it is set.

    Mezzmo Android: Install it on your tablet, smartphone, Android TV or Amazon Fire to browse and stream files from your Mezzmo library to all your devices. Full details at http://www.conceiva.com/products/mez...mo_android.asp
    Mezzmo for Kodi Add-on: Install it into Kodi to stream files from your Mezzmo library directly in Kodi. Full details at http://www.mezzmo.com/wiki/doku.php?...odi_user_guide
    Mezzmo for Roku App: Install it onto your Roku to stream files from your Mezzmo library. Full details at http://www.mezzmo.com/wiki/doku.php?...oku_user_guide
    Wiki: User Guides & Reference Manual at http://www.mezzmo.com/wiki
    Facebook: http://www.facebook.com/Mezzmo.DLNA.Server
    Twitter: https://twitter.com/conceiva_mezzmo
    Web: http://www.mezzmo.com

  7. #7
    Join Date
    May 2016
    Posts
    31

    Default

    I have very similar problem. My library only has movies and TV series, a total of 5TB, no music or photos. My computer running Mezzmo is 4 core 8 threads Ryzen 5 2600G, and it doesn't run almost anything other than Mezzmo. My Mezzmo is configured never to transcode anything, so it only serves the files as is; I have even disabled (removed file) FFMPEG, so Mezzmo doesn't generate thumbnails or anything. And, my library is more or less the same size for the past 2 years, and the CPU overload started happening 5-6 months ago, and it mostly follows the same scenario:

    1. It usually happens when streaming 2160p files, and in some cases, 1080p files.
    2. Process MezzmoMediaServer.exe usually (even when streaming file) uses 1-3% CPU load. But, when the problem happens, it jumps to 12-13% (1 CPU core).
    3. On TV, where I watch, the play stops, and the loading animation is spinning. After 10-15 seconds, it continues, working for a minute or two, and again it stops.
    4. I then need to manually kill the MezzmoMediaServer.exe process, wait for Mezzmo to start it again, and start the movie again.
    5. Now everything works fine, and it continues to work fine for the next day or two and starts all over.

    Now, I do have other devices connecting to Mezzmo, but the problem happens either way: only one device, or multiple devices are connected in the same time. And, again, Mezzmo doesn't transcode anything, it only serves the files requested. When everything works OK, I tested with 6 devices connected, MezzmoMediaServer.exe CPU usage never goes over 4%.

    Last few months I have to restart Mezzmo server almost every day, and most of the time in the middle of watching something.

    Milan

  8. #8
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    618

    Default

    Out of curiosity, what are the client types you have connected to Mezzmo ?


    Jeff

  9. #9
    Join Date
    May 2016
    Posts
    31

    Default

    The main one is the LG TV UM7450PLA. I have had this TV for almost two years, and the problem I described began maybe 6 months ago. Other devices are Windows PC using VLC, Android devices using VLC, and one Android using KODI (I rarely use it; I can't remember the last time I used it). TV is used 90% of the time. And, yes, when the Mezzmo Server maxes out CPU usage, if I used Windows VLC, VLC crashes trying to recover the stream, Android VLC just stops until the Mezzmo recovers.

  10. #10
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    618

    Default

    I was asking because I had somewhat similar problems where my Kodi clients would hang with Mezzmo during playback. I didn't have to stop the server but I would have to stop playback and it would take up 30 seconds before I could restart playback. The timeframe it started is about the same which makes me think it might be something Windows related. Ironically it stopped about 4 weeks ago which coincides with my Windows patching schedule and some Kodi upgrades. I am running Windows 21H1 OS Build 9043.1165 on my Mezzmo server. Just curious what you are running ?


    Jeff

Similar Threads

  1. Replies: 4
    Last Post: 03-15-2021, 08:57 AM
  2. Mezzmo server is not running
    By shamara in forum Mezzmo Questions and Support
    Replies: 1
    Last Post: 09-07-2015, 08:40 AM
  3. Mezzmo 4.1.0 Play To - Server not running
    By mezzmo@mvg.za.net in forum Mezzmo Questions and Support
    Replies: 1
    Last Post: 11-02-2014, 08:10 AM
  4. Mezzmo server not running on startup
    By yubious in forum Mezzmo Questions and Support
    Replies: 3
    Last Post: 11-23-2013, 06:52 AM
  5. Mezzmo Running my Computer Crazy?
    By Blazin65 in forum Mezzmo Questions and Support
    Replies: 13
    Last Post: 10-09-2013, 12:59 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •