Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Random Stutter while streaming

  1. #1
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Netherlands
    Posts
    6

    Default Random Stutter while streaming

    Greetings,

    I have bought a new TV (Samsung UE46H6203) a few days ago and i am now trying out the trial for Mezzmo and i'm really starting to like this software compared to another i used for my previous TV which somehow doesn't work well with my new TV.

    Anyway as the title said i have some problems with random stuttering or better said a skip of 1-5 seconds randomly in the video, both audio and video stay in sync it just somehow skips ahead a few seconds. This happens for about 2-4 times in a 40+ minutes video. I'll leave the FFmpeg info at the bottom of my post. But both are 720p MKV (H264) videos of 500-900MB, both also have subtitles but i have transcoding disabled for these because it seems that my TV picks up the (srt) subtitles itself and displays them perfectly.

    Its simply quite odd that it happens, because i had no hiccups with my other software, just a load of other things wrong but not this exact problem while with Mezzmo i have none of those troubles just this one.

    I really hope this could be solved because its quite annoying when it happens. If you want me to provide more info do let me know!

    Sincerely,
    James

    p.s. almost forgot to say that TV is connected on a Gigabit wired network and my PC is good enough to handle streaming and i had nothing running that could interfere running while i was playing the video.

    Video 1:
    Code:
    ffmpeg version N-66094-gbb8b752 Copyright (c) 2000-2014 the FFmpeg developers
      built on Sep  4 2014 16:23:51 with gcc 4.8.2 (GCC)
      configuration: --enable-memalign-hack --arch=x86_64 --target-os=mingw32 --cross-prefix=x86_64-w64-mingw32- --enable-static --disable-shared --enable-zlib --disable-postproc --prefix=/home/peter/ffmpeg/build/gpl64 --enable-libmp3lame --enable-libx264 --enable-gpl --extra-libs='-lx264 -lpthread' --enable-runtime-cpudetect --extra-cflags=-I/home/peter/cc32/include --extra-ldflags=-L/home/peter/cc64/lib --pkg-config=pkg-config --disable-w32threads --enable-libvpx --enable-libvorbis
      libavutil      54.  7.100 / 54.  7.100
      libavcodec     56.  1.100 / 56.  1.100
      libavformat    56.  4.100 / 56.  4.100
      libavdevice    56.  0.100 / 56.  0.100
      libavfilter     5.  0.103 /  5.  0.103
      libswscale      3.  0.100 /  3.  0.100
      libswresample   1.  1.100 /  1.  1.100
    Input #0, matroska,webm, from '-':
      Metadata:
        title           : -
        ENCODER         : Lavf55.12.0
      Duration: 00:43:51.64, start: 0.062000, bitrate: 1692 kb/s
        Stream #0:0: Video: h264 (High), yuv420p(tv, bt709), 1280x720 [SAR 1:1 DAR 16:9], 23.98 fps, 23.98 tbr, 1k tbn, 180k tbc (default)
        Stream #0:1(eng): Audio: aac, 48000 Hz, stereo, fltp (default)
        Metadata:
          title           : Stereo
          LANGUAGE        : eng
    At least one output file must be specified
    
    
    ---> DB Level Info: 41, 100
    ---> Frame rate: 23.98
    ---> Aspect ratio: 16:9 PAR=1:1
    ---> Duration: 00:43:51
    Video 2:

    Code:
    ffmpeg version N-66094-gbb8b752 Copyright (c) 2000-2014 the FFmpeg developers
      built on Sep  4 2014 16:23:51 with gcc 4.8.2 (GCC)
      configuration: --enable-memalign-hack --arch=x86_64 --target-os=mingw32 --cross-prefix=x86_64-w64-mingw32- --enable-static --disable-shared --enable-zlib --disable-postproc --prefix=/home/peter/ffmpeg/build/gpl64 --enable-libmp3lame --enable-libx264 --enable-gpl --extra-libs='-lx264 -lpthread' --enable-runtime-cpudetect --extra-cflags=-I/home/peter/cc32/include --extra-ldflags=-L/home/peter/cc64/lib --pkg-config=pkg-config --disable-w32threads --enable-libvpx --enable-libvorbis
      libavutil      54.  7.100 / 54.  7.100
      libavcodec     56.  1.100 / 56.  1.100
      libavformat    56.  4.100 / 56.  4.100
      libavdevice    56.  0.100 / 56.  0.100
      libavfilter     5.  0.103 /  5.  0.103
      libswscale      3.  0.100 /  3.  0.100
      libswresample   1.  1.100 /  1.  1.100
    Input #0, matroska,webm, from '-':
      Metadata:
        title           : -
        encoder         : libebml v1.3.0 + libmatroska v1.4.0
        creation_time   : 2014-10-20 22:30:11
      Duration: 00:42:38.56, start: 0.000000, bitrate: 2784 kb/s
        Stream #0:0: Video: h264 (High), yuv420p, 1280x720 [SAR 1:1 DAR 16:9], 23.98 fps, 23.98 tbr, 1k tbn, 47.95 tbc (default)
        Stream #0:1(eng): Audio: ac3, 48000 Hz, 5.1(side), fltp, 384 kb/s (default)
        Stream #0:2: Subtitle: subrip (default)
    At least one output file must be specified
    
    <MEZZMO>: Child process ended with code: 109, ExitCode=1
    
    
    ---> DB Level Info: 41, 100
    ---> Frame rate: 23.98
    ---> Aspect ratio: 16:9 PAR=1:1
    ---> Duration: 00:42:38
    Last edited by Xadro; 02-22-2015 at 11:12 AM. Reason: more info
    'And God did say to Noah "Noah, you must construct additional Pylons"'

  2. #2
    Join Date
    Jun 2014
    Posts
    44

    Default

    This set should play just about any video format thrown at it without transcoding and your bitrates aren't that high so there shouldn't be much of an issue.

    What profile are you using & what version of Mezzmo?

    I notice that there's another thread with similar problems (maybe) where the latest version of Mezzmo might be the issue.
    Last edited by TimC; 02-22-2015 at 07:31 PM.

  3. #3
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Netherlands
    Posts
    6

    Default

    I'm using the profile Samsung H, it set this to me automatically so i figured it was fine, i put the Connection to Gigabit after the first video had a stutter it was set 100mbs first, no change though.

    I also tested it just now with the virus/malware scanner and firewall disabled and no change.

    I certainly wouldn't mind testing an older version, do you perhaps know a place where i could find them? I am now using version 4.1.3.0
    'And God did say to Noah "Noah, you must construct additional Pylons"'

  4. #4
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    11,616

    Default

    Hi James,

    Since you have transcoding turned off, then Mezzmo is simply streaming your original files directly to your TV. The FFmpeg information for your files look fine. I think there are two likely reasons for the skipping/stuttering issue:

    • The video files themselves may have been encoded in such a way that your TV's firmware has problems decoding and playing them. This is quite a common occurrence. The way to test for this is to pre-transcode the video to another format. Right-click on the video in Mezzmo and click 'Pre-transcode Files'. On the Pre-transcode Files dialog, select your TV and click 'Choose Formats'. On the Pre-transcode Formats dialog, select the bolded format and select the 'Force full transcode of all channels' checkbox. Click OK and then select the 'Pre-transcode files even if they match the device's supported formats' checkbox. Click OK to start transcoding. Once fully transcoded, try streaming the video again. If it plays smoothly, then it is likely the original file has encoding issues or is encoded is such a way that that your TV's firmware has problems decoding and playing them.
    • There may be a lot of DLNA/UPnP traffic on your home network from your PC or other devices. This is known to affect Samsung devices when streaming. As a test, try turning off other devices on your home network so that just your PC and TV are active/connected. Try streaming now and see if that improves things. If no improvement, try extending the SSDP advertisement interval to 86400 (=24 hours) - see this FAQ: http://forum.conceiva.com/showthread...ement-interval


    More related tips at this FAQ: http://forum.conceiva.com/showthread...reaming-videos

    Let us know how you go.

    Mezzmo Android: Install it on your tablet, smartphone, Android TV or Amazon Fire to browse and stream files from your Mezzmo library to all your devices. Full details at http://www.conceiva.com/products/mez...mo_android.asp
    Mezzmo for Kodi Add-on: Install it into Kodi to stream files from your Mezzmo library directly in Kodi. Full details at http://www.mezzmo.com/wiki/doku.php?...odi_user_guide
    Mezzmo for Roku App: Install it onto your Roku to stream files from your Mezzmo library. Full details at http://www.mezzmo.com/wiki/doku.php?...oku_user_guide
    Wiki: User Guides & Reference Manual at http://www.mezzmo.com/wiki
    Facebook: http://www.facebook.com/Mezzmo.DLNA.Server
    Twitter: https://twitter.com/conceiva_mezzmo
    Web: http://www.mezzmo.com

  5. #5
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Netherlands
    Posts
    6

    Default

    Greetings again.

    I had the time to try it out 2 more times with some changes and the stutter seems to be reduced to only 1 time (with both tries), and it feels like its close to at the same time or perhaps percentage, i should write it down next time. Something must have have helped because it was 3+ times before.

    This is what i have changed

    1. Downgraded to version 4.1.0.0
    2. Disabled both windows media player and my cable set-up box from announcing themselves on the network and made sure all network devices were off
    3. changed the SSDP advertisement to 86400 as advised

    I haven't tried the Pre-Transcode yet because when i try to use the items that are bold it gives me this error message: Deliver media files not supported by the device: (Matroska -> h264 (30 fps), -). The only bold parts were under matroska -> h264 (30fps) for video & ac3 for audio

    Update: I have tried Pre-Transcoding with matroska -> vp8 and vorbis and i still got 2 time skips, these were not marked in bold though

    Should i also try to change the <packetsize> in my device profile file?

    Sincerely,
    James
    Last edited by Xadro; 02-24-2015 at 03:54 AM. Reason: update
    'And God did say to Noah "Noah, you must construct additional Pylons"'

  6. #6
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    11,616

    Default

    If you consistently get the skip, then you can send us a set of logs and we'll see if we can see anything the could be causing the problem. Turn on logging (see http://forum.conceiva.com/showthread...nostic-logging) and restart your Mezzmo server. Reproduce the skipping problem and then stop your Mezzmo server and exit Mezzmo app. Zip up all the logs and email them to us at support [at] conceiva [dot] com (or upload the zipped logs to filesharing site like Google Drive, Dropbox, OneDrive, mega.co.nz, etc.) and email us the download link).

    Mezzmo Android: Install it on your tablet, smartphone, Android TV or Amazon Fire to browse and stream files from your Mezzmo library to all your devices. Full details at http://www.conceiva.com/products/mez...mo_android.asp
    Mezzmo for Kodi Add-on: Install it into Kodi to stream files from your Mezzmo library directly in Kodi. Full details at http://www.mezzmo.com/wiki/doku.php?...odi_user_guide
    Mezzmo for Roku App: Install it onto your Roku to stream files from your Mezzmo library. Full details at http://www.mezzmo.com/wiki/doku.php?...oku_user_guide
    Wiki: User Guides & Reference Manual at http://www.mezzmo.com/wiki
    Facebook: http://www.facebook.com/Mezzmo.DLNA.Server
    Twitter: https://twitter.com/conceiva_mezzmo
    Web: http://www.mezzmo.com

  7. #7
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Netherlands
    Posts
    6

    Default

    As fate would have when i tried it just now i got no skips on the first try, but the second video gave me skips. I have sent the .zip archive to your mail, its only 600kb so i figured it could be sent as an attachment.

    What i did was clear the logs, enable logging, restart the program, viewed the video, stopped the video at the time skip, disabled logging, exited the program and then zipped the logs.

    As a side note i was thinking and looking back i think all the time i got time skips i at least paused the video at least once, to get a drink or something else, could that have any influence over it?

    Sincerely,
    James
    'And God did say to Noah "Noah, you must construct additional Pylons"'

  8. #8
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    11,616

    Default

    Hi James,

    Thanks - we'll analyse the logs and report back via email. Pausing the video should not matter (from Mezzmo's point of view anyway). Perhaps try it again without pausing to see if it is a quirk in your Samsung TV's firmware.

    Mezzmo Android: Install it on your tablet, smartphone, Android TV or Amazon Fire to browse and stream files from your Mezzmo library to all your devices. Full details at http://www.conceiva.com/products/mez...mo_android.asp
    Mezzmo for Kodi Add-on: Install it into Kodi to stream files from your Mezzmo library directly in Kodi. Full details at http://www.mezzmo.com/wiki/doku.php?...odi_user_guide
    Mezzmo for Roku App: Install it onto your Roku to stream files from your Mezzmo library. Full details at http://www.mezzmo.com/wiki/doku.php?...oku_user_guide
    Wiki: User Guides & Reference Manual at http://www.mezzmo.com/wiki
    Facebook: http://www.facebook.com/Mezzmo.DLNA.Server
    Twitter: https://twitter.com/conceiva_mezzmo
    Web: http://www.mezzmo.com

  9. #9
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Netherlands
    Posts
    6

    Default

    Greetings,

    I was able to do some tests again only sadly i kept getting disturbed forcing me to pause the video. But i did the next best thing, i excessively paused the video and see what would happen and i can confirm that im 99% sure that is the problem.

    Every time i pause a little while later the video skips, its just long enough after resuming the pause that it seems coincidence, but after pausing the video 10 times and getting time skips not long after each resume im quite positive that's the reason.

    Do you think there is anything that can be done with the software to fix this, perhaps in the profile or something? Or is this really a problem with the TV?

    I also got a return mail for the mail i send you with logs saying:
    Code:
    Delivery to the following recipient has been delayed:
    
         support [at] conceiva [dot] com
    
    Message will be retried for 2 more day(s)
    Did you receive my mail or should i resend it?
    'And God did say to Noah "Noah, you must construct additional Pylons"'

  10. #10
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    11,616

    Default

    Hi James,

    Well done on troubleshooting it down to possible Pause/Play issues. If your email has bounced, then please upload the logs to a filesharing site like Google Drive, Dropbox, OneDrive, mega.co.nz, etc. and then email the download link to support [at] conceiva [dot] com. After we get your download link, we'll analyse the logs and see what's happening with streaming to your TV.

    Mezzmo Android: Install it on your tablet, smartphone, Android TV or Amazon Fire to browse and stream files from your Mezzmo library to all your devices. Full details at http://www.conceiva.com/products/mez...mo_android.asp
    Mezzmo for Kodi Add-on: Install it into Kodi to stream files from your Mezzmo library directly in Kodi. Full details at http://www.mezzmo.com/wiki/doku.php?...odi_user_guide
    Mezzmo for Roku App: Install it onto your Roku to stream files from your Mezzmo library. Full details at http://www.mezzmo.com/wiki/doku.php?...oku_user_guide
    Wiki: User Guides & Reference Manual at http://www.mezzmo.com/wiki
    Facebook: http://www.facebook.com/Mezzmo.DLNA.Server
    Twitter: https://twitter.com/conceiva_mezzmo
    Web: http://www.mezzmo.com

Similar Threads

  1. Stutter/Lag with BubbleUPnP/MXPlayer on Android tablet
    By DouglasBaker in forum Mezzmo Questions and Support
    Replies: 3
    Last Post: 04-09-2014, 09:12 AM
  2. Stutter on Xbox and PS3
    By thegame3202 in forum Mezzmo Questions and Support
    Replies: 3
    Last Post: 04-07-2013, 11:39 AM
  3. MTS and m2ts Video Files Stutter
    By Laz Baz in forum Mezzmo Questions and Support
    Replies: 3
    Last Post: 01-14-2013, 02:07 PM
  4. Video stutter on multiple devices.
    By whyzerman in forum Mezzmo Questions and Support
    Replies: 1
    Last Post: 05-10-2012, 12:17 PM
  5. 1080p MKV on Direct TV Receiver getting stutter
    By Neil in forum Mezzmo Questions and Support
    Replies: 7
    Last Post: 06-28-2011, 09:53 AM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •